Cum sa iti transformi telefonul in statie emisie-receptie

Telefoanele inteligente de astazi sunt folosite sub capacitatile lor tehnice. Cei mai multi le iau, instaleaza 10-20 de aplicatii noi pe ele, pentru ca au auzit ca sunt misto, dar dupa o luna de zile …daca mai folosesc doua in plus fata de facebook. Asa ca incep acum o serie de articole cu recomandari de aplicatii folositoare.

 

 

Prima dintre ele va transforma telefonul inteligent (daca este legat la internet) in statie emisie-receptie. Aplicatia se cheama Zello.

zello1

Cand cineva cumpara o statie, fie ca se pricepe mai mult sau mai putin, intreaba „cat bate statia asta?” Adica ce acoperire are. Ei bine, Zello bate oricat, ca merge pe net. Daca interlocutorul tau are Zello pe telefon si are si net, atunci poate sa fie in masina din fata ta pe drum sau poate sa fie in SUA, ca tot la fel de bine merge.

Cum functioneaza? Se instaleaza aplicatia din Market, se alege un user name si o parola si sunteti online. In aplicatie gasiti doua tipuri de contacte: utilizatori sau canale. Daca vreti sa vorbiti cu un amic, atunci ii căutati user-ul, il adaugati in lista si vorbiti cu el. Daca vreti sa vorbiti cu necunoscuti (sau cu mai multi cunoscuti simultan) atunci adaugati in lista un canal. Acolo sunt mai multi utilizatori si cand vorbiti toti aud ce spuneti. Si invers, auziti si tot ce vorbesc ceilalati. Aceasta varianta este mai apropiata de experianta cu o statie emsie receptie, in timp ce prima este mai apropiata de un apel telefonic. Oricum, ambele folositoare.

Cei care sunt obisnuit cu statiile vor aprecia imediat multitudinea de optiuni existente si vor intelege pe loc modul în care trebuie folosite. Pentru ceilalti am sa explic eu ce si cum. Asadar, interfata prezinta un mare buton au chenar portocaliu. Culoare aceasta ne spune ca suntem in stand by, adica atunci cand cineva o sa vorbeasca o sa auzim ce spune. Aplicatia ramane in stand by si daca este in background, adica daca este pornită insa noi pe uitam pe facebook, de exemplu. Ramane un cerc verde in partea de sus a ecranului care ne anunta ca suntem online pe Zello.

 

zello verde

Cand primim un mesaj, cercul din jurul butonul push-to-talk se face verde. Ca sa „emitem” trebuie sa apasam pe butonul push-to-talk si sa asteptam sa se conecteze, adica sa se faca rosu.

zello rosu

Cand marginea se face rosie atunci e conectat si putem sa vorbim. Conectarea dureaza mai putin de o secunfa. Daca dureaza mai mult renuntati si reluati operatiunea. Adica ridicati degetul si mai apasati o data. Pentru ca vorbim de o aplicatie digitala avem cateva avantaje fata de o statie obisnuita. Prima este ca daca nu am inteles ce a spus interlocutorul putem sa mai ascultam inca o data mesajul. Este un buton pe ecran care seamana cu un ceas cu o sageata in sens contrar acelor de ceasornic. Cu care poti sa dai timpul inapoi.

zello rep

 

Acolo ascculti inca o data mesajul precedent. Daca vrei sa asculti mai multe mesaje din urma, un alt buton cu acelasi insemn te duce in history, unde sunt inregistrate toate mesajele. Exista optiunea de a nu pastra mesajele in memorie daca vi se pare ca altcineva va poate deschide telefonul si va poate asculta conversatiile din Zello. Eu am lasat optiunea activa si ca sa nu imi incarce memoria telefonului, la sfarsitul discutiei le sterg (apasat lung pe un mesaj din lista de inrrgistrari si apoi delete all). Oricum e foarte folositor sa poti sa mai asculti o data un mesaj pe care l- ai pierdut. O sa vedeti.   Pentru ca functioneaza pe toate telefoanele cu Android si acestea sunt diferite aplicatia are un reglaj pentru nivelul de sensibilitate al microfonului. Daca corespondentii va spun ca va aud prea incet puteti sa ridicati nivelul de sensibilitate al microfonului. Cel mai simplu este sa trageti cu degetul din partea dreapta a ecranului (swipe) in dreptul butonului push-to-talk si cand acesta se face albastru si pe mijlocul lui apare 0 db. Apoi rotiti stanga sau dreapta ca sa dati mai tare sau mai încet. Initial vine pe 0, dar se poate da de la -40 dB pana la +40 dB.

buton

 

Fata de statiile emisie receptie Zello mai are un avantaj: poti sa vorbesti peste cineva. Daca interlocutorul este in emisie si vorbeste de 10 minute si nu se mai opreste, pe statie nu ai ce sa faci. Pe Zello poti sa vorbesti peste el si chiar daca nu te aude si nu il intrerupi, mesajul tau ajunge la el, iar el poate sa il vada pe ecran si sa se opreasca sa il asculte. Ceea ce e mare lucru in unele situatii.

Un alt avantaj pe care il are Zello fata de alte aplicatii este ca sunetul vine in real time streaming. Alte aplicatii inregistreaza mesajul de 3 minute, sa spunem, il transmite in 1 minut si ruleaza 3 minute la interlocutor: 7 minute de la inceput la sfarsit. In cazul Zello, la o secunda dupa ce am inceput sa vorbim mesajul incepe sa ruleze la corespondent.

Zello e atat de popular in strainatate incat s—au scos si periferice: un microfon extern de 135 de dolari care te face sa pari un adevarat profesionist.

 

zello mic

 

zello mic2

Exista chiar si un microfon fara fir, care e cam SF…

zello savox mic

Aplicatia este disponibila si pentru PC si iOS

zello ios

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s