LED-uri si bani

Suntem obisinuiti sa apasam pe intrerupator si sa aprindem lumina, dar nu realizam ce inseamna sa iluminezi o incapare cu un bec incandescent de 100 de wati. E ca si cum ai merge in crama cu un pahar in mana, ai sparge cu toporul un butoi de 2000 de litri si ai pleca cu un pahar de vin in timp de restul curge la canal. Eficienta energetia ca becurilor cu filament este foarte proasta. De aceea comercializarea lor a fost interzisa prin lege. In viitor o sa gasim becuri indandescente doar la anticariate. Acum s-a declansat lupta pentru  castigarea pietei intre  producatorii de becuri pe baza de LED si cei care fac becurile economice clasice. Tehnologia este foarte scumpa, dar per total e mai buna decat cea a becurilor CFL care au in interior vapori de mercur si care degaja o lumina pulsanta.

KDF Energy, firma lui George Brailoiu care se ocupa de tranzactionarea certificatelor de carbon (obligatie europeana) a devenit de astazi distribuitorul produselor Optogan. Aceasta este o firma care face becuri  bazate pe tehnologia LED de tip SSL.

Compania lui Brailoiu va distribui Optogan inRomânia,Bulgariasi Grecia. In conditiile in care legea obliga atat gospodariile cati si firmele si municipalitatile sa schimbe becurile incandescente cu altele eficiente (cum sunt si cele cu LED) se pare ca s-a nascut o noua afacere de succes. Dar macar se misca ceva. Optogan a anuntat ca va face o investitie de 1,5 milioane de euro in urmatoarele 12 luni in canalele de distributie, ceea ce nu e un lucru rau.

Chiar daca sunt scumpe (20 de euro /bec), acestea au garantia calitatii. Spre deosebire de produsele chinezesti , becurile Optogan sunt testate in functionare peste 100 de ore. Toate, nu prin sondaj. In parcul Izvor din Bucuresti au fost montate corpuri de iluminat stradal cu LED. In mai putin de 6 luni jumatate din ele sunt arse. Si asta in conditiile in care un LED bun dureaza pana la 50.000 de ore.

Becurile produse de Optagan pentru utilizarea domestica au un consum redus, de doar  9W si dureaza pana la 34 de ani – ceea ce trebuie luat in considerare atunci cand va uitati la pretul unuia.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s