O mie de cuvinte pentru o imagine

Am promis ca o sa explic pe intelesul tuturor cum poti sa iti folosesti aparatul de fotografiat din dotare in asa fel incat sa iti iasa niste fotografii decente. Si ma tin de cuvant.

O sa fie multa vorbarie, fara desene, ca nu ma pricep. Dar daca aveti rabdare o sa iesiti la capatul celalalt al povestii mai luminati, mai destepti.

Incepem cu flash-ul. Fiind o sursa de lumina suplimentara, evident veti incerca sa il folositi atunci cand nu aveti lumina suficienta. Eu recomand invers: folositi flash-ul cu incredere la soare, atunci cand faceti portrete, insa la distante de maximum 2 metri, pentru ca o sa reduca umbrele de pe fata, cauzate de lumina puternica a soarelui.

In aceasta situatie chiar puteti sa subexpuneti pana la o diafragma si lasati blitul aparatului la putere normala ca sa iasa fundalul putin mai inchis. Asta inseamna ca trebuie sa cautati un buton care are pe el un -/+ intr-ul patratzel si sa mutati cursorul de la 0 catre -1. Am sa va explic ce face aceasta setare si o sa va dati seama ca poate sa va ajute mult si in alte imprejurari.

Aparatul, in mod normal, incearca sa expuna corect in orice situatie de iluminare, dar sunt momente cand in afara personajului totul este intunecat. Atunci aparatul o sa incerce sa lumineze scena pana cand apar detalii si in zona intunecata, dar timpul de expunere o sa fie atat de lung incat personajul o sa iasa miscat. Deci atunci cand aveti lumina putina si fotografiati fara flash, cel mai simplu mod de a obtine o poza buna cu un aparat ieftin/compact e sa subexpuneti 1-2 diafragme si sa luminati poza cu un soft specializat in calculator atunci cand ajungeti acasa.

Alternativa e sa faceti poze in care fie personajul fotografiat iese miscat, fie toata imaginea iese tremurata. Deci clar nu iese o poza buna din toata povestea asta. Un alt avantaj este faptul ca atunci cand imaginea facuta ziua in exterior este putin subexpusa culorile sunt putin mai saturate, mai tari, mai puternice. Continuam cu alta setare a flash-ului: cea in care apare un fulger si o steluta. Steluta inseamna cerul instelat, deci background-ul.

Aceasta setare combina folosirea flash-ului cu un timp lung de expunere. Lumina de la flash ilumineaza subiectul care apare clar in fotografie in timp ce timpul prelungit de expunere face ca si lumina ambinentala, cum e cea din incapere sau stelele ori artificiile de afara sa apara si ele in imagine.

Daca fotografiati o persoana, pe o strada intunecata sau cu iluminare stradala normala, cu flas-ul pe auto sau pornit (forced on) – imaginea o sa aiba un backgroud negru, pentru ca timpul de expunere scurt nu permite luminii ambientale sa apara in poza. Daca folositi setarea Flash Slow Sync (cea cu fulgerul si steluta) o sa aveti si background-ul luminat, pentru ca pe langa flash – gratie timpului lung de expunere – ajunge in imagine si lumina ambientala.

Pentru fotografii reusite cu aceasta setare trebuie sa tineti cont de 2 lucruri: subiectul (persoana fotografiata) trebuie sa reflecte cat mai putina lumina ambientala, adica sa fie cat mai intunecata iar camera trebuie tinuta cat mai ferm la declansare. Daca personajul este luminat de becurile din jur, timpul lung de expunere o sa ingregistreze o dublura a sa – o imagine de la flash si alta de la bec. Iar daca aparatul este miscat in timpul expunerii, imaginea o sa fie neclara.

Va urma.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la O mie de cuvinte pentru o imagine

  1. Crimson zice:

    tare, am identificat comenzile in aparatul meu tip portfard 🙂 all I have to do is practice pana imi iese.

  2. mihai parlea zice:

    stiam io ca ti-a folosit la ceva flashu de la mine 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s