Nu mai sunt IP-uri

Ma rog, nu mai sunt IP-uri vechi. S-au terminat.  In cazul in care nu stiti, am sa va spun ca adresa IP este un set unic de numere care identifică un dispozitiv conectat la internet. Asa cum pentru un telefon mobil ai nevoie de un sim cu un numar ca sa fie conectat si identificat intr-o retea, tot asa, un calculator are nevoie de un IP ca sa fie legat la net.

Saptamana asta s-a alocat si ultimul pachet de adrese de internet disponibile pe sistemul IPv4. Bine, situatia nu este disperata. Pentru ca in meseria asta gasim numai baieti care au terminat la real, problema a fost descoperita si rezolvata cu multa vreme inainte. S-a stabilit un nou tip de adresa IP, pe numele ei IPv6.

Noua versiune de adresă de internet este deja implementata de câţiva ani iar tranzitia ar trebui să treacă neobservată pentru majoritatea utilizatorilor. In 30 de ani după alocarea primelor numere, adresele IP vechi au fost epuizate. Si este vorba de circa patru miliarde de combinaţii posibile.

Procesul a fost grabit de de explozia gadget-urilor mobile conectate la internet din ultimii ani şi de popularitatea site-urilor de succes, precum cele ale Google sau Facebook. Dar de acum, o vreme, o sa putem sta linistiti. IPv6 face destul de mult „loc” pe internet: se pot acorda un numar de 340 ori 10 la puterea 36. Asta inseamna  340.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo.ooo de   IP-uri.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Nu mai sunt IP-uri

 1. mihai parlea zice:

  mda de parca o sa-mi trebuiasca vreodata vre-un ip rutat direct la mine pe vre-un device mobil. come on. jamais, si mi se pare ca e si mai „safe” asa cu nat si toate cele ce le presupune (vezi nat traversal la sip si alte rautati, rezolvate de altfel).

  problema reala ar fi alocarea initiala, usor dubioasa:
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_assigned_/8_IPv4_address_blocks

  de ce i-ar trebui un ditai /8 lu’ Halliburton, sau lu’ Eli Lilly and Co? as intelege cumva pentru department of defence in state sau itshti gen ibm, hp, apple sau companii telco att, level3…

  cineva a dat o mita pe undeva. xerox poate? sa elimine concurenta? si ei au un /8, si-ar fi frumos din partea lor sa-l dea indarat. :))

  /shark.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s