IBM o sa faca un supercomputer racit cu… apa calda.

Centrul de Supercomputing Leibniz din Germania a comandat pentru cercetările sale ştiinţifice un supercomputer de uz general care va fi răcit cu ajutorul unui sistem ce are la bază apa fierbinte şi va asigura o putere de calcul de până la trei petaflopi în 2012. Adica face treaba cat 110 000 de PC-uri. Daca nici asta nu va spune mare lucru, atunci sa privim problema asa: calculeaza cat pot sa calculeze trei miliarde de persoane care ar folosi calculatoare de buzunar pentru a face fiecare câte un milion de calcule pe secundă. Performanta este posibila prin folosirea simultana a peste 14 000 procesoare Intel® Xeon® de generaţie următoare intr-un sistem bazat pe IBM® System x™ iDataPlex™.

Un asemenea sistem se incinge foarte repede si are nevoie de un control foarte strict al temperaturii. In plus, pana la 50% din consumul energetic al unui data center racit cu aer nu este dat de echipamentele de calcul, ci de sistemele de răcire. De aceea s-a ales un sistem de racire bazat pe apa – metodă de 4000 de ori mai eficientă decât aerul. Dar iesit din comun este faptul ca sistemul de racire foloseste apa fierbinte, care va reduce consumul de energie cu 40%. Folosirea procesoarelor Intel® Xeon® de ultima generatie şi a unui management de sistem dinamic reduce suplimentar consumul de energie si se fac economii de peste 50%.

Centrul de Supercomputing Leibniz se ocupă de descoperiri ştiinţifice, de la cosmologie şi originile universului până la seismologie şi prognozarea vibraţiilor unui cutremur.  “Supersistemul va furniza atât o eficienţă energetică care nu a mai fost atinsă până acum cât şi o performanţă de calcul mare, totul fiind posibil prin exploatarea paralelismului procesoarelor multicore Intel şi a tehnologiei de răcire bazată pe apă caldă, creată de IBM” a declarat Prof. Dr. Arndt Bode, Chairman al Consiliului Director LRZ.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s