576 de megapixeli

In cursa furibunda a megapixelilor si a obiectivelor foto cu luminozitati ametitoare mi-am adus aminte ca cineva spunea ca nicio camera nu va ajunge la performantele ochiului uman.

M-am gandit ca e momentul sa ne oprim si sa verificam daca am ajuns deja acolo… sau daca nu, cat mai avem?

Am gasit mai multe studii pe internet, dar cel mai stiintific mi s-a parut cel de pe clarkvision.com intitulat eye-resolution. Am facut un rezumat cu raspunsuri simple la intrebari complicate si va ofer rezultatele.

La intrebarea ce „definitie” are un ochi, in echivalent megapixeli, raspunsul scurt este: peste 576 megapixeli. Asta in conditiile in care ochii vad intr-un unghi de aproape 180 degrees dar pentru calcul s-a folosit un unghi de numai 120 de grade pentru campul vizual.

In fapt definita ochilor este mult mai mare pentru ca nu avem de-a face cu un sistem optic fix montat pe un trepied ci cu un sistem optic stereoscopic mobil ce face o scanare progresiva a cadrului aflat in fata sa, adica ochii se pot concentra pe mai multe parti sau detalii ale imaginii si furnizeaza creierului un fel de panorama pe 2 axe cu cei 576 megapixeli.

Echivalentul ISO al ochiului uman adaptat la intuneric este aproximativ ISO 800. Ochiul se obisnuieste cu intunericul in prima faza in numai 15 secunde, dar sesitivitatea creste odata cu producerea unui pigment in interiorul retinei care te ajuta sa vezi noaptea pe cer stele abia vizibile. Un Canon 10D dotat cu un obiectiv cu o deschidere de 4,6 centimetri poate sa capteze stele cu o magnitudine de 14 in 12 secunde la ISO 400, in timp ce ochiul uman vede aceleasi stele in cateva secunde prin aceeasi lentila. Asadar o estimare arata ca echivalentul sensibilitatii ochiului este de ISO 800.

Toata socoteala se schimba in timpul zilei, cand aceste valori scad pana la de 600 de ori mai putin, ceea ce face ca atunci echivalentul ISO sa fie de aproximativ 1.

Distanta focala a „obiectivelor” cu care suntem dotati din nastere a generat multe dispute. In orice caz nu este de 50 de mm, cum s-ar putea crede. 50 de mm este aproape distanta focala normala pentru aparatele de fotografiat pe film normal de 35 de mm pentru ca se calculeaza asa: distanta focala a unei lentile trebuie sa fie egala cu diagonala captorului care in cazul filmului de 35 de mm este de 43 de mm ceea ce inseama ca si obiectivul de 50 fix este un pic… teleobiectiv.

Lansad teoriile complicate ne intoarcem la distanta focala a ochiului. Aceasta a fost calculata la 22.3 mm. Iar deschiderea este de f3,2.

Deci, recapitulam: 22.3 mm cu f3,2 si peste 576 de megapixeli.

Asa-i ca acum priviti lumea cu alti ochi.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la 576 de megapixeli

  1. Stefan zice:

    Am ramas surprins de cati pixeli are ochiul uman, nu stiam aceasta informatie.Imi plac subiectele despre care scrii, tocmai te-ai ales cu un cititor. 🙂

  2. Urmeaza studii despre viteza de focalizare, focala maxima, etc 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s