Praslea cel voinic – SAMSUNG NX 100

Lupta producatorilor de aprarate de fotografiat data pentru segmentul de piata cuprins intre cel reprezentat blondele care isi cumpara o camera compacta, rosie sau roz, fara prea multe butoane complicate si cel reprezentat de fotografii numiti entuziasti – care isi cumpara camere profesioniste sau semi-profesioniste – fie ca fac sau nu bani cu ele, se ascute. Pe acest segment aparatul care se cauta este mic, pentru ca cele profi sunt mari si grele si are obiective interschimbabile, pentru ca la cele compacte nu se poate schimba in functie de nevoie si de cele mai multe ori te face sa dai cu el de pamant ca nu fece ce vrei tu. Olympus a deschis cu PEN, Panasonic a ajuns deja la modelul Panasonic G2, Samsung a intrat in joc si el cu un NX 10 si acum duce totul si mai departe cu NX 100.

Mezinul seriei este fix… un compact, pe care se pot schimba diferite obiective. Sincer sa fiu, asta era visul meu de multa vreme. Si daca il mai pun si pe colegul Mircea Oculeanu la socoteala imi ajunge de un sondaj 🙂 si imi rezulta ca foarte multa lume a asteptat o asemenea traznaie. Ramane de vazut cum trece de testul practic, insa daca primul pas a fost facut, de aici totul e usor.

Din specificatiile tehnice rezulta ca NX100 are captorul de pe DSLR-uri (aparatele mari, negre si scumpe – pe care toti entuziastii le cumpara si dupa aia nu le folosesc, ca-s prea greu de carat) intr-un corp de camera compacta “mirrorless”. Cu un Samsung dotat cu senzor APS-C, cu control majual asupra functiilor poti sa faci ce te taie capul. De indata ce pui mana pe o camera cu setari manuale si incerci sa faci ceva, nimic nu mai seamana cu rezultatele obtinute de compactele automate. Chiar si pozele gresite trec imediat in categoria “asa a vrut artistul” sau “nu se intelege nimic din ea, dar ce misto arata…”.

Va spun asta, evident din proprie experienta. Nu cu NX 100, ca nu a ajuns inca, ci cu vechiul meu Nikon D70, cu care mi-am inceput calatoria in lumea fotografiei. Ca sa mai ridicam un pic valul de pe noul lansat trebuie sa va mai spun ca  are un obiectiv intuitiv botezat i-Function, care permite utilizatorilor sa controleze camera pentru prima data prin intermediul obiectivului.

Nu are flash, dar are o patina pentru blitz normal. Ceea ce nu a dorit sa faca Sony cu seria lor NEX, pe care au dotat-o cu un adaptor special doar pentru perifericele lor.

NX100 mosteneste de la NX10 si ecranul AMOLED, de 3 inch in cazul de fata,  care asigura o vizionare usoara si se poate lauda cu unul dintre cele mai rapide autofocusuri de pe piata actuala si un ISO cu valoarea maxima de 6400.

Cu i-Function, obiectivul se afla în comunicare cu corpul camerei si ofera un control total al imaginii cu ajutorul setarilor manuale rapide care asigura o captare rapida si usoara a imaginii.

Deoarece un utilizator obisnuit cuprinde obiectivul cu degetele atunci când foloseste camera, noul sistem permite utilizatorilor sa îsi foloseasca natural mâna stânga pentru a schimba setarile cu ajutorul obiectivului intuitiv i-Function fara a fi nevoie sa paraseasca subiectul fotografiei. Utilizatorii pot comuta rapid si usor între viteza obturatorului, apertura, valoarea expunerii, white balance si ISO prin simpla utilizare a butonului i-Function si a inelului de pe obiectiv, determinând o configurare mai rapida si mai usoara în timpul fotografierii.

NX100 ofera o opţiune numita “Smart Filter”. În modul playback, utilizatorii pot aplica sapte efecte diferite fotografiei, precum vinieta, soft focus, fish-eye sau efecte de miniatura. Fireste, pentru ca astazi e un “must” NX100  filmeaza HD, la 720p. Dar are si modul “Sound Picture”, care poate înregistra fragmente audio atunci când o fotografie este surprinsa, pentru diferite notite importante.

Când obiectivele sunt schimbate, NX100 activeaza o vibratie supersonica pentru îndepartarea particulelor straine de pe captor. Gama obiectivelor include un compact zoom de 20-50mm, care sa ofere si o calitate superioara a imaginii, dar si portabilitate. Un obiectiv wide angle Pancake mic si usor, de 20mm, va fi introdus curând dupa lansare. Doua obiective specializate adiţionale vor fi disponibile în prima jumatate a anului 2011, un obiectiv Macro de 60mm si un obiectiv Super Zoom de 18-200mm. Pentru a extinde gama obiectivelor, trei alte obiective vor fi introduse pâna la a doua jumatate a lui 2011, inclusiv obiective de 16mm, 85mm si 16-80mm.

Ramane sa dea si proba practica. Revin.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Praslea cel voinic – SAMSUNG NX 100

  1. Pingback: Samsung NX200 | Gradinariu's Gadget Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s